Toshiba introduceert nieuwe generatie lucht/water-warmtepompen

De nieuwste generatie Estia lucht/water-warmtepompen van Toshiba levert ‘de hoogste COP (Coefficient of Performance)’. De systemen in de nieuwe lijn Estia 5 zijn beschikbaar in vermogens van 4 tot 16 kW. Ze zijn geschikt voor alle typen afgiftesystemen, waarbij voor ruimteverwarming een watertemperatuur tot 55 °C wordt geleverd.

De nieuwe Estia 4,5 kW buitenunit levert ‘uitstekende prestaties binnen het meest compacte frame op de markt, zelfs bij zeer lage omgevingstemperaturen tot -25 °C’, aldus Toshiba. De nieuwe Estia-systemen bereiken een maximale COP van 4,90 bij een buitentemperatuur van +7 °C en een COP van 3,01 bij -7 °C. De units kunnen warm tapwater leveren met een temperatuur van 40 tot 75 °C. De seizoensgebonden energie-efficiency voor ruimteverwarming (ηs) ligt op 163 procent, ruim boven de ondergrens van het A++ energielabel. De vernieuwde regeling biedt de mogelijkheid van een master/slave-regeling met maximaal acht Estia-warmtepompen.

Eenvoudige installatie
Samengesteld uit een buitenunit, hydromodule en watertank, is installatie van de systemen eenvoudig, zonder hak-, breek- of graafwerk. De compacte buitenunit kan worden geplaatst op elke geschikte ondergrond of bevestigd aan een buitenmuur, dankzij flexibiliteit in leidingwerk. De Estia-warmtepompen zijn geschikt voor nieuwe installaties en ter vervanging van bestaande systemen, maar zijn volgens de fabrikant ook ideaal voor het verduurzamen van bestaande CV-installaties (in een hybride opstelling). De warmtepompen zijn geschikt voor vrijwel alle typen afgiftesystemen, waaronder laagtemperatuur-radiatoren, vloerverwarmingssystemen en ventilatorconvectoren. De systemen zijn geschikt voor zowel traditionele thermostaten als voor bediening middels de nieuwe generatie thermostaten, en kunnen worden geïntegreerd in een wifi- of knx-omgeving.

Hydromodule
De Estia-hydromodule is voorzien van een hoogrendementswarmtewisselaar en een elektrische back-up heater die ondersteuning biedt bij extreme omstandigheden. De regeling in de hydromodule kan een elektrisch verwarmingselement (warmtapwatertank) aansturen, ter ondersteuning van tapwaterproductie of legionellapreventie. Via een nieuwe, strak vormgegeven en gebruiksvriendelijke bediening kan een weektimer worden ingesteld, met maximaal tien programmeerbare acties per dag. Met zijn geavanceerde ingebouwde software verzamelt en analyseert de regelaar gegevens om het energiegebruik te optimaliseren. Andere comfort- en besparingsfuncties omvatten een nachtmodus die op vooraf ingestelde tijdstippen zorgt voor een lagere watertemperatuur, en een silent modus die tijdens de nachtelijke uren het geluidsniveau van de buitenunit met 7 dB(A) verlaagt. De veiligheidsvoorzieningen omvatten legionellapreventie; daarbij wordt de temperatuur van het tapwater gedurende 30 minuten verhoogd tot +75 °C, volgens een vooraf ingesteld tijdschema. Ook is de regeling voorzien van de mogelijkheid tot vorstbeveiliging die bevriezing bij lage temperaturen voorkomt.